V Bratislave sa z drevených ohrádok odviezlo takmer 23 000 vianočných stromčekov

22.01.2024

Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) počas januára vyzbierala zo špeciálnych ohrádok približne 23 000 stromčekov v objeme viac ako 130 ton.

Taktiež pripomína, že do ohrádok by ľudia mali nosiť výhradne stromčeky v prírodnom stave, to znamená bez ozdôb a rôznych druhov obalov. Následným materiálovým zhodnotením sa so stromčekov stanú napríklad knižnice pre centrá voľného času či základné umelecké školy.

Ďalším spôsobom ako sa dajú vianočné stromčeky zhodnotiť je výroba mulču. Takmer 300 odzdobených vianočných stromčekov sa premení na mulčovaciu zmes. Tá zabraňuje zakoreneniu a rastu burín, podporuje tvorbu humusu a udržuje konštantnú a dostatočnú vlhkosť.

Tí ktorí budú mať záujem, si budú môcť mulč z ihličnanov odniesť so sebou a použiť ho na vlastných záhradách alebo záhonoch. Tu je vhodné pripomenúť, že mulč z ihličnatých drevín nie je vhodný pre každú rastlinu. Tento mulč je oveľa ,,kyslejší", ako mulč z iných, napríklad listnatých drevín. Preto je vhodnejšie tento mulč použiť k ihličnanom, okrasným drevinám, popínavým rastlinám či trvalkám, ktoré prosperujú v kyslejšom prostredí. Sú to napríklad azalky, rododendrony, vresy, vresovce, hortenzie alebo čučoriedky, brusnice, ale aj veľká časť ihličnanov a iných prevažne stálezelených listnatých kríkov.

Na druhej strane, tento typ mulču sa neodporúča dať napríklad pre ovocné stromy a suchomilné trvalky ako levanduľa či okrasné trávy. Mulč je možné, okrem nastielania pod okrasné alebo úžitkové rastliny, použiť aj ako organický materiál na vysypanie nespevnených chodníkov a cestičiek v záhradách. Predchádza zhutneniu pôdy a najmä vo vlhkom počasí tvorbe blata na záhradných chodníčkoch.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj