Európska únia plánuje bojovať s emisiami v priemysle zachytávaním uhlíka

29.01.2024

Ako hovorí Európska komisia, Európa by mala dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050, avšak len ak bude schopná zachytiť 450 miliónov ton oxidu uhličitého ročne. Prílišné zahrávanie sa so zachytávaním uhlíka môže mať za následok spomalenie dekarbonizácie priemyslu, varujú skeptici.

Európska komisia 6. februára predstaví svoje videnie nakladania s uhlíkom v priemysle spolu s koncepciami v rámci jeho zachytávania, skladovania a využívania, ktoré sú dôležité na naplnenie  klimatických cieľov.

Komisia plánuje ísť ešte ďalej, okrem zachytávania CO2 v priemysle, bude potrebné zachytiť 100 až 200 miliónov ton CO2 priamo z atmosféry, uvádza v dokumente.

Projekt Porthos v holandskom prístave Rotterdam je jedným z mála veľkých projektov na zachytávanie a ukladanie uhlíka (Carbon Capture and Storage – CCS), ktorý by mal mať kapacitu až 2,5 tony CO2. Ďalej sa ráta s tým, že miestne priemyselné klastre budú tento uhlík odoberať.

Realizovanie projektov na odstraňovanie uhlíka môže trvať niekoľko rokov, v tomto ohľade je ešte dôležitejšie začať riešiť čo najskôr všetky potrebné regulačné a technologické procesy.

S postupným približovaním sa Únie k svojmu cieľu znížiť emisie o 55 percent do roku 2030 v porovnaní s rokom 1990, bude množstvo emisných povoleniek klesať. To spustí očakávaný trend nárastu cien uhlíka, čo by malo predovšetkým motivovať priemyselné podniky prejsť na bezemisné technológie alebo sa zamerať na uskladňovať uhlíka.

Zástupcovia časti vedeckej obce hovoria, že raz bude potrebné spojiť tento regulovaný trh s emisiami CO2 so vznikajúcim trhom na uskladňovanie uhlíka.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj