Dotované z plánu obnovy by mali byť aj elektromobily a domáce nabíjačky zdôrazňujú zástupcovia automobiliek

02.02.2024

Trend výroby elektrických áut na Slovensku bude postupne rásť, na druhej strane, elektrické autá stále nie sú u nás veľmi populárne. V tejto situácii by mohli pomôcť dotácie nielen na samotnú kúpu elektromobilu, hybridu či nabíjačky, ale aj zníženie diaľničného poplatku, nižšie dane pre služobné elektroautá či výhodnejšie a efektívnejšie domáce nabíjanie.

Nie je prekvapením, že Slovensko v automobilovom priemysle dominuje takmer všetkým rebríčkom. Zväz automobilového priemyslu (ZAP) hodnotí, že sme naďalej svetovým lídrom vo výrobe vozidiel na obyvateľa. Podľa dostupných dát sa na Slovensku vyrobí 198 áut na tisíc obyvateľov.

Vysoké hodnoty vykazujú aj iné ekonomické ukazovatele, napríklad zamestnanosť v automobilovom sektore. V jednom ukazovateli sme však na chvoste. Podľa nedávno publikovaných záverov Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA), Slováci si kupujú elektromobily najmenej zo všetkých Európanov. Zatiaľ čo od januára do novembra roku 2023 bol priemer EÚ 14,2 % zaregistrovaných vozidiel, podľa ZAP Slovensko dosahovalo len 2,6 %. Pozitívom je trend z roku 2023 kedy bol nárast nových registrovaných elektrických vozidiel v porovnaní s rokom 2022 až o 87 %.

Zväz automobilového priemyslu preto na podporenie elektromobility na Slovensku odporúča využiť financie z Plánu obnovy spolu s ďalšími mechanizmami a opatreniami od štátu.

Opatrenia ktoré sa ukázali ako vhodné, hľadať napríklad v Rakúsku či Nemecku. Zavedenie podpory pri kúpe batériového elektrického vozidla vo výške päťtisíc eur, trojtisícovú formu podpory na kúpu hybridného vozidla či tisíceurovú podporu na zriadenie súkromnej nabíjacej stanice.

Nabíjacia infraštruktúra je predstavuje hlavnú časť problému, práve tým ako prízvukuje SEVA, tempo v rámci výstavby staníc na Slovensku je pomalšie, než európsky priemer. Možnosť zmeny v tomto trende sa predpokladá už v tomto roku.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj