Cyklodoprava naberá na Slovensku na popularite, záujem o výstavbu cyklotrás z európskych peňazí je enormný

05.02.2024

Podľa štatistík ministerstva dopravy najväčší počet projektov na rozširovanie cyklotrás predložili západoslovenské mestá Bratislava a Trnava. Ministerstvo v súčasnosti pripravuje spustenie v poradí už tretej cyklovýzvy, jej vyhlásenie sa plánuje ešte tento rok.

Posledný termín na predkladanie žiadostí v rámci druhej cyklovýzvy z plánu obnovy na výstavbu cyklotrás bol 31. januára 2024. Samosprávy a jedno združenie obcí spolu zaslali až 65 žiadostí na výstavbu 191 kilometrov úplne nových cyklotrás v celkovej hodnote približne 80 miliónov eur, informovalo ministerstvo dopravy v piatok.

Samotný počet žiadostí indikuje, že cyklodoprava na Slovensku zaznamenáva rapídny nárast na popularite. V rámci druhej výzvy sa na výstavbu cyklotrás vyčlenilo až 35 miliónov eur s DPH, obrovským pozitívom je, že záujem je viac ako dvojnásobný. To je dobrý indikátor toho, že projekty zamerané na podporu a výstavbu cyklistickej infraštruktúry majú veľký význam.

Posledné mesiace sa podarilo podpísať aj zmluvy s úspešnými žiadateľmi ešte z prvej cyklovýzvy, po realizáciách ktorých pribudne 72 kilometrov nových cyklotrás po celom Slovensku.

Priemerné finančné náklady na kilometer potenciálnej novej cyklotrasy predstavujú necelých pol milióna eur. Výstavba cyklotrás je financovaná z európskych fondov v rámci finančných mechanizmov Plánu obnovy a odolnosti.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj