Schvaľovanie veterných elektrární sa v EÚ minulý rok urýchlilo, ukazuje prieskum

19.02.2024

V minulom roku sa v rámci Európy zrýchlilo povoľovanie veterných elektrární, a to najmä v Nemecku. Podľa prieskumu, ktorý zverejnila poradenská spoločnosť BloombergNEF, tomu okrem iného pomohlo aj označenie projektov obnoviteľných zdrojov energie za národný záujem. Vo štvrtom štvrťroku vyrobili európski výrobcovia elektrickej energie prvýkrát viac elektriny z vetra ako z uhlia, uviedla spoločnosť Ember.

V Nemecku, ktoré je najväčším trhom s veternou energiou v regióne, boli v minulom roku povolené projekty s kapacitou približne 7,5 gigawattov, čo je o 80 % viac ako v predchádzajúcom roku a najviac od roku 2016. Proces schvaľovania sa zrýchlil aj v Španielsku.

Podľa spoločnosti Ember európske energetické spoločnosti vyrobili od októbra do decembra 2023 rekordných 193 terawatthodín (TWh) elektrickej energie z veterných elektrární v porovnaní so 184 TWh z uhoľných elektrární. Výroba elektriny z veterných elektrární sa v poslednom štvrťroku minulého roka medziročne zvýšila približne o pätinu. V Európe sa Nemecko, Poľsko a Turecko podieľajú na celkovej výrobe elektriny z uhlia približne jednou tretinou.

Koncom roka 2022 stanovila EÚ pre členské štáty rámec na urýchlenie rozvoja energie z obnoviteľných zdrojov. Opatrenia zahŕňali klasifikáciu projektov v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov ako projektov v "prioritnom verejnom záujme". Toto označenie má zabrániť súdnym sporom proti novým elektrárňam, ktoré sa môžu ťahať roky. EÚ sa tiež snažila urýchliť posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj