Vyhlásili víťaza súťaže Zelený Merkúr

05.04.2024

Koncept súťaže Zelený Merkúr je zameraný na riešenia vo výrobných modeloch a technológiách ktoré podporujú princípy obehového hospodárstva, zapojiť do súťaže sa môžu firmy pôsobiace v Banskobystrickom kraji.

Do aktuálneho ročníka sa prihlásilo osem spoločností, podmienky súťaže splnilo sedem z nich. Víťaznou firmou v rámci už štvrtého ročníka súťaže Zelený Merkúr sa stal oblastný závod spoločnosti Strabag vo Zvolene. Prvenstvo dosiahol najmä za pokroky v oblasti recyklácie a sekundárneho využitia stavebných materiálov. Slávnostné odovzdávanie cien sa konalo v utorok 2. apríla v Lučenci počas valného zhromaždenia Banskobystrickej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK).

„Obdivuhodná je aj spolupráca v tejto oblasti za účelom zapracovania odpadových cigaretových ohorkov do asfaltových zmesí. Zároveň implementáciou nových technológií zabezpečujú efektívne využívanie zdrojov a zníženie uvoľňovaných emisií,“ dodáva tlačová tajomníčka SOPK Bibiána Gunišová.

Druhé miesto obsadila spoločnosť AGRO CS Slovakia z obce Veľké Dravce, ktorá zaujala komisiu využívaním vlastného kompostu z biologicky rozložiteľného odpadu ako náhradu rašeliny pri výrobe substrátov. Tretie miesto obsadil výrobca termických slnečných kolektorov THERMO/SOLAR Žiar, firmu komisia ocenila za prínos v oblasti využívania a šírenia osvety o obnoviteľných zdrojoch energie.

Súťaž Zelený Merkúr sa koná od roku 2017, každé dva roky sa strieda so súťažou Krištáľový Merkúr zameranou na inovácie. Vyhlasovateľom súťaže je Banskobystrická regionálna komora SOPK, partnermi sú Slovenská agentúra životného prostredia a Banskobystrický samosprávny kraj.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj