Európske elektrické siete potrebujú investície v hodnote stoviek miliárd eur

26.04.2024

Krajiny Európy podceňujú rýchlosť akou nastupujú obnoviteľné zdroje. Nízke investície do transmisných a distribučných sietí narastá.

Súčasný trend sa nesie v duchu rýchleho zapájania nových solárnych panelov a veterných turbín. Na druhej strane, investície do diaľkových prenosových aj distribučných sietí absentujú. Vlaňajšia správa hovorí, že investičný dlh by mal do roku 2030 narásť až na 583 miliárd eur. Avšak, podľa aktuálnych výsledkov v rámci nového výskumu je dlh ešte vyšší.

Až jedenásť krajín EÚ disponuje plánom rozvoja elektrických sietí, ktoré nekladú dostatočný dôraz na obnoviteľné ciele. V konečnom dôsledku to môže spomaliť energetickú transformáciu v celej Európe, tvrdí zástupca z think tanku Ember, ktorý výskum realizoval.

Ako hovoria výsledky výskumu, až devätnásť národných plánov podceňuje očakávané nové kapacity v oblasti výroby slnečnej energie a to až o 205 GW. V oblasti kapacít veternej energie sú plány nedostatočné v desiatich krajinách, a to v celkovom objeme 17 GW. Bez plne prispôsobených sietí nebude zapájanie obnoviteľných zdrojov efektívne, čo zvyšuje aj riziko preťažovania či výpadkov.

Nové transmisné siete sú nevyhnutné na prenos elektriny z oblastí s vysokým potenciálom výroby z OZE do oblastí s vysokou spotrebou. Napríklad situácia v Nemecku, pre nedostatok transmisných sietí (odhadom až 6 000 kilometrov) nie je možné preniesť elektrinu z veterných turbín na severe do priemyselných oblastí na juhu. Cena elektriny je preto v Nemecku vyššia než v iných európskych krajinách.

Súčasná situácia sa bude naďalej rýchlo zhoršovať. Je tu preto riziko, že siete nebudú pripravené na vzostup solárnej energie. Investičné plány rozvoja elektrických sietí v európskych krajinách sa od projektovaného nárastu výroby slnečnej energie odchyľujú až o 82 percent.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj