Prvé ekocentrum v Trenčianskom kraji otvorili v obci Moravské Lieskové

31.05.2024

Možnosť návštevy certifikovanej prírodnej záhrady, interaktívne a edukačné detské výstavy a základné informácie o ochrane záhrad a verejného priestranstva, to všetko ponúka vôbec prvé ekocentrum v rámci Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Ekocentrum vzniklo na okraji obce Moravské Lieskové v okrese Nové Mesto nad Váhom z pôvodnej budovy starej sýpky.

Záhrada ponúka množstvo aktivít počas celého roka. Chce tým vytvoriť program a priestor zaujímavý pre celé rodiny, jednotlivca ale aj skupiny. Svojou činnosťou chce osloviť najmä deti z materských škôl, základných škôl a deti so špeciálnymi potrebami.

Jednotlivé architektonické prvky majú rozhodujúci vplyv na celkové vyznenie a funkciu záhradných kompozícii. Oporné steny, pergoly, vyvýšené záhony, deliace prvky, a oddychové zákutia s umením vytvárajú výrazný výtvarný a priestorotvorný  efekt. Vnášajú do záhrady dôležitý vertikálny rozmer, pomáhajú vytvoriť priestorovú ilúziu. Záhrada by tým tak mala byť príťažlivá v každom ročnom období.

Zanietenci pretvorili budovu bývalej sýpky na priestor pre ekológiu, vzdelávanie, komunitné a kultúrne aktivity. E.K.O. centrum ŽiTo ponúka bezbariérový prístup, pre verejnosť je otvorené štvrtok až piatok v čase od 10.00 do 18.00 h. Ekocentrum podporil TSK v rámci grantového programu Zelené oči.

V rámci finančnej podpory z mechanizmu Zelené oči vznikli ešte v roku 2022 pracovné listy či pomôcky pre vzdelávacie programy, vybudovaný bol aj ukážkový terapeuticko-senzorický záhon v múriku, určený pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. V roku 2023 bol združeniu poskytnutý grant vo výške takmer 10.000 eur, určený bol najmä na realizáciu vzdelávacích programov pre žiakov, študentov a verejnosť Trenčianskeho kraja.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj